Решетъчните скари в архитектурата

Освен в промишленото стрителство, решетъчните скари намират приложение и като декоративни елементи на фасади, за покриване на конвектори и климатични съоръжения и т.н. Произвеждат се от обикновена или неръждаема стомана, както и от алуминий.

 

1

Фасадни решетъчни скари
Фасадните решетъчни скари на Лихтгитер освежават външния изглед на сградата. Дори съвсем безлични сгради изглеждат много по-приветливи, когато в общата архитектурна концепция са вплетени детайли с фасадни решетъчни скари. Лихтгитер предлага специални решетъчни скари с голямо разнообразие на цветова гама и форми. Благодарение на това можем да предложим за всеки обект и за всеки архитектурен замисъл подходящо решение. Зa фасадни решения предимно се прилагат пресовани скари. Те могат да се изготвят от стомана или алуминий. В зависимост от материала фасадните решетъчни скари могат да бъдат подложени на различна повърхностна обработка: елоксиране, поцинковане, покриване с пластмаса, лакирани или просто без никакво покритие.
Фасадните решетки на Лихтгитер са един модерен и многостранен конструктивен елемент.Те могат да изпълняват различни функции някои от които са:
Сенник за предпазване от директно слънчево греене. Засенчването зависи от височината и разстоянието между прътите на решетката, успоредни на фасадата, както и от ъгъла на падане на слънчевите лъчи.
Пътеки, ползващи се при почистване на прозорците и фасадите, както и за други външни строително-ремонтни работи.
Декоративен елемент от фасадата
Те са декорация, която създава интересно оптическо въздействие. Подходяща обработка прави фасадните решетъчни скари устойчиви на корозионно въздействие.

 


Решетъчни скари като подове
Когато се налага зали, помещения, халета от всякакъв тип и големина да се оформят с модерно звучене, решетъчните скари на Лихтгитер от алуминий или други материали са едно икономично и същевременно декоративно решение. Характеризират се със:

1. Свободно движение на въздушните маси
2. Свободно преминаване на светлина
3. Не задържат прах
4. Абсорбират звука
5. Ниско собствено тегло
6. Не се наелектризират
7. Негорими
8. Разнообразие на цветове и повърхностни обработки

Прилагат се за подове в различни помещения, тъй като имат редица декоративни и функционални предимства пред традиционните решения. Полагането става непрекъснато без фуга. Възможно е осветителните тела да се скрият под растерния таван, когато се налага да се осигури разсеяно, индиректно осветление. Отоплителните, климатичните и вентилационните инсталации могат да се скрият също под растера. Така те остават невидими, но леснодостъпни за поддръжка и ремонт.


4Покрития за конвектори
Все повече нови сгради , а и редица стари такива се оборудват с климатични инсталации или подово отопление. Това налага отоплителните тела да бъдат "маскирани" в оставащото надпрозоречно пространство. В този случай е подходящо прилагането на решетъчни скари. Получава се добро естетическо въздействие, въздушните маси спокойно се движат, а същевремено скриват не дотам красивите елементи на инсталациите.

Свободно движение на въздушни маси, но ограничена видимост
Облицоването, покриването на инсталациите с решетъчни скари позволява не само преминаването на въздушните маси, но може и да им даде определено направление- например срещу прозореца. Решетките трябва да са с намалено разстояние между надлъжните пръти - обикновено 100 х 15 mm.